SAM, del 1, uppstart

Vad roligt att ni vill sticka SAM med oss! Idag ska vi lägga upp och börja sticka. Du behöver ett par rundstickor, storlek 3,5 mm, eller den storlek du behöver för att få ca 23m/10 cm slätstickning. I vårt förra inlägg skrev angående garnåtgång, så kika där om du missat det.

Vi ska sticka vriden resår, då stickar man en rät maska i bakre maskbågen, och en vanlig avig maska. Iochmed att vi stickar runt så är det bara dessa vi behöver ha koll på. Den vridna resåren blir lite fastare, och enligt min mening så är den finare än den vanliga. jag tycker också den brukar hålla formen bättre.

Vi har gjort mönstret i storlekarna XS, (S), M, (L), XL, (XXL). Då drar vi väl igång? Vi börjar med att lägga upp.

Tips vid uppläggningen! Gör korsuppläggning med en tråd inifrån, och en tråd utifrån nystanet så tar inte garnet slut innan uppläggningen är klar. Sätt en markör var 50e maska för att lättare hålla kolla på antalet upplagda maskor. Var noga att kolla så inte arbetet vridit sig de första varven.

Fram-och bakstycke: Lägg med st 3,5 upp 208, (224), 240, (256), 272, (288) m o Bf 1. Börja sticka vriden resår, 1rm i bm, 1 am i 6, (6), 7, (7), 7, (7) cm. Sticka sedan slätstickning i 8, (10), 11, (12), 14, (15) cm. Arbetet mäter nu ca 14, (16), 18, (19), 21, (22) cm. Börja nu sticka efter diagrammet, där de svarta rutorna är Mf, Och de vita är Bf1 till en början, och sedan Bf2. Bytet av Bf sker när du börjar på varv 21 i diagrammet, och är även markerat där. Mönsterrapporten är på 8 maskor, och går jämnt upp på varvet.

Såhär ser mönstret ut när du stickar diagrammet.
Diagram 1

På torsdag återkommer vi om bålen, och då kommer även hela mönstret som pdf så du kan printa ut det. När du visar dina bilder på sociala medier, tagga dem gärna med #samkal Vi hoppas du tycker det ska bli kul att sticka SAM med oss. Om du har några funderingar kring mönstret, så skriv en kommentar. Ha en trevlig helg! /Ann-Louise och Susanne