SAM, del 3

Hoppas stickningen flyter på bra för er nu. När bål och ärmar är sammanfogade så är det nu dags för raglanminskningarna. Jag tycker om att lätt kunna räkna hur många jag gjort, så jag sätter oftast en markör vid den första minskningen på varvet, vid varje minskning. En del tycker det är jobbigt med alla markörerna på arbetet, det är ju precis som man själv känner. En del föredrar att göra ett streck på ett papper, o en del räknar direkt på arbetet.

Raglanen

Efter raglanen är klar ska vi göra en halskant med I-cord. Vi maskar av med en I-cord, där vi börjar mitt bak, med rätsidan mot oss. När vi kommer till framkanten plockar vi upp 2 maskor i maskorna nedanför avmaskningskanten och maskar av. Då blir avmaskningskanten stram och fast. Sedan plockar vi upp maskor på insidan, nedanför den, och till sist när den är stickad, maskar vi av med en I-cord till. Kanten vikes sedan inåt och fästs fast. Nedan följer lite bilder där ni ser processen.

I-Cord blir en fin effekt. Det är här i framkanten som du stickar upp 2 extra maskor till I corden så du får en stram och fast kant. På den avmaskade framkanten plockar du upp maskorna under avmaskningen.
Halskanten plockas upp på insidan, nertill på I-corden
Här ser vi hur fint Susanne har plockat upp maskorna till halskanten
Här är det full fart på halskanten.
Om man tycker I-corden blir lite “bubblig”, den blir fastare efter blockning och du kan även pressa lite på den.
När sista I-corden är stickad och monterad så blir halskanten såhär fin. Monteringen på insidan gör du nedanför uppläggningen av maskorna till halsbanden.

Om man aldrig har stickad en I-cord innan, så kan man tycka det är lite pilligt i början, men det släpper snabbt. Själv tycker jag det gör så mycket för utseendet på det stickade plagget. Hoppas ni har tyckt om att sticka SAM med oss! Glöm inte att visa era bilder i sociala medier med hashtaggen #samkal. Lägg gärna bilder här bland kommentarerna också, så ni inspirerar oss alla med era färgval och hur era projekt framskrider.

Ett litet tips också ifall man tycker arbetet drar ihop sig när man stickar med 2 färger, ta en grövre sticka, så brukar det rätta till sig. Ett halvnummer brukar kunna göra susen. Mycket ojämnheter rättar också till sig vid blockning. Jag brukar binda maskorna ungefär var 3-4 maska vid flerfärgsstickning, så det inte blir för långa trådar på avigsidan som man lätt fastnar i.

Ha nu en underbar helg, passa på att njuta av vårsolen om den skiner hos dig! Tänk om vädret blir så härligt att man kan sitta ute med en mugg kaffe och stickningen! Visst låter det underbart! Vi hörs igen nästa torsdag som blir den sista delen av SAM. Susanne och Ann-Louise